Architektura i nowoczesne budownictwo – Experimentarium Science Center / CEBRA

CEBRA Architekt: CEBRA Lokalizacja: Tuborg Havnevej 7, Hellerup, DK Klient: Experimentarium Powierzchnia: modernizacja i rozbudowa około 30 000 m2 Program: Centrum Konkursu Przyrodniczo-Technologicznego Rok: 2011 Rok ukończenia: 2015 Po umieszczeniu pierwszego w konkursie projektowym w celu przekształcenia Stara rozlewnia wody mineralnej w Centrum Nauki, CEBRA posunie się naprzód z dostosowaną propozycją po otrzymaniu znacznej darowizny od The AP M.
ller i Chastine Mc-Kinney M.
ller Foundation.
Pierwotny budynek zostanie przywrócony, by służyć jako interaktywne krajowe centrum nauki, technologii i kultury oraz pomieścić różnorodne wystawy i zajęcia Experimentarium dla sąsiednich społeczności.
Rozwiązanie CEBRA, polegające na nakładaniu warstw na nowy wyraz na historyczną jednostkę, wnosi naukę na pierwszy plan, przy jednoczesnym uznaniu kontekstowych wskazówek, które tworzą powiązania z otoczeniem.
Więcej o projekcie po przerwie.
Wraz z halą wystawienniczą, przestrzenią wystawową na dachu, ogrodem botanicznym na dachu, elastyczną sceną dla 400 osób oraz mieszkaniami do nauki, innowacji i badań, projekt o powierzchni 320 000 m.
jest organizowany z wielką dbałością o stworzenie wewnętrznej synergii, która definiuje dynamiczne i aktywne wnętrze.
Koncepcja.
CEBRA Ponieważ Experimentarium rozwija swoje platformy edukacyjne i badawcze, budynek musi oferować elastyczne zakwaterowanie, aby sprostać zmieniającym się wymaganiom programowym.
Mając to na uwadze, obszary ekspozycyjne mogą być rozszerzane, zmniejszane lub zmieniane bez uszczerbku dla przepływu i funkcjonalności.
Rezultatem jest nowy silny wizerunek w wysokiej technologii i zrównoważonej formie, w której architektoniczna ekspresja wspiera i przekazuje przyszłe misje i treści Experimentarium.
wyjaśnił CEBRA.
Atrium.
CEBRA Jako projekt, który musi objąć zarówno historyczny, istniejący budynek, jak i przyczyniać się do współczesnego wyglądu, ekspresja elewacji jest kluczowym elementem projektu.
Zewnętrzna obróbka służy podwójnemu celowi, ponieważ oferuje funkcje performatywne dla budynku i zapewnia charakterystyczną identyfikację wizualną instytucji.
North View.
CEBRA W wybranych miejscach duże objętości szkła są wstawiane do pojemników z objętością.
w celu zapewnienia widoku do iz budynku.
Te pudełka do oglądania podkreślają dialog między architekturą i otaczającą przestrzenią miejską, jak pchnięcia.
na zewnątrz, aby zapewnić wysoki stopień widoczności z zewnątrz.
Pokryte perforowanymi blachami aluminiowymi, obróbka fasady skrzynek odpowiada potrzebom wewnętrznym dzięki różnym wzorom i stopniom perforacji.
W związku z tym każde pudełko otrzymuje indywidualne wyrażenie, mimo że jest pokryte tym samym rodzajem materiału.
.
CEBRA W celu podkreślenia idei przyszłości opartej na fundamencie wyznaczonym przez historię, formalny język budynku tworzy iluzję starej rozlewni jako stabilnego zwolennika nowej i dynamicznej struktury Experimentarium.
[patrz też: drzwi mroźnicze, domy z drewna cena, Depaletyzatory ]

Powiązane tematy z artykułem: Depaletyzatory domy z drewna cena drzwi mroźnicze